Dillema Pelanggan Kecewa II

Nampaknya penulisan Pelanggan Kecewa di ruangan Forum Utusan Malaysia dah menjadi topik hangat diperbincangkan di forum-forum online beberapa hari kebelakangan ini, termasuklah beberapa blog.

Hari nie 10 May, ada pulak reply bagi kes
Pelanggan Kecewa sebelum ini.

sumber : Forum Utusan Malaysia

Pengadu kurang mahir tentang Internet

Saudara Pengarang,
SAYA ingin merujuk kepada aduan oleh Pelanggan Kecewa dari Gombak bertajuk Kecewa Khidmat Internet Streamyx yang tersiar di ruangan ini pada Jumaat 06/05/2005.

Banyak kekeliruan dan kesalahan dalam aduan yang ditulis. Oleh itu saya menganggap bahawa Pelanggan Kecewa hanyalah pengguna komputer biasa yang kurang pakar dalam bidang komputer dan rangkaian.

Dalam aduan tersebut, pengadu mengambil pakej RM99 sebulan yang sepatutnya mendapat kelajuan 1 GATE, tetapi hanya mendapat kelajuan 10.0 Mbps.

Kekeliruan pertama adalah tidak ada istilah GATE dalam dunia Internet dan perangkaian komputer.

Oleh itu biarlah saya cuba terangkan situasi sebenar yang dapat saya andaikan.

Saya percaya pengadu melanggan pakej RM99 sebulan iaitu akses Internet tanpa had 1 Mbps (atau bersamaan 1000 Kbps) dan modem ADSL diberikan.

Sebagai perbandingan akses Internet dial-up hanyalah 56 Kbps.

Kelajuan Internet jalur lebar (seperti Streamyx) yang mampu ditawarkan oleh mana-mana teknologi masakini hanyalah setakat 2 Mbps.

Saya berharap pengadu jangan terkeliru dengan kelajuan akses rangkaian setempat seperti di pejabat (LAN) berbanding kelajuan untuk capaian Internet.

Ini adalah kerana capaian rangkaian LAN biasanya 10 Mbps atau 100 Mbps dan hanya sekiranya menggunakan perkakasan terkini mampu mencapai 1000 Mbps atau juga disebut 1 Gbps (Gigabit sesaat).

Saya percaya kelajuan 10.0 Mbps seperti yang dinyatakan pengadu adalah kelajuan antara kad rangkaian komputer dengan model ADSL tersebut sahaja dan bukan capaian ke Internet.

Saya juga menjadi hairan apabila pengadu menyatakan komputernya menggunakan dua processor Xeon dan memori (RAM) sebanyak 2 GB (Gigabyte bukan GATE) kerana kebiasaannya hanya terdapat pada komputer pelayan (Server) yang berharga lebih RM 20,000.

Capaian Internet yang perlahan juga mungkin disebabkan oleh talian telefon jenis kuprum yang telah lama.

Talian ini menghubungkan kediaman pengadu ke pusat Streamyx dan kemudiannya melalui talian fiber optik ke Internet.

Apa sekalipun, saya berharap pihak Telekom Malaysia membantu pengadu menyelesaikan masalah akses rangkaiannya dan pengadu sendiri perlu atasi masalah perkakasan dan perisian komputernya. – ROSLI ABAS, System Engineer, Subang Jaya, Selangor.

hmm ada yang mengatakan Rosli Abas salah apabila beliau mengatakan 1Mbps = 1000Kbps. Tapi mengikut unit SI untuk binary digit http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html, pernyataan Rosli Abas itu didapati benar.

1Mbps = 1000Kbps
1Mibps = 1024Kibps

Mib = Mega binary bit
Kib = Kilo binary bit

p/s : Link di atas dikeluarkan dan dijadikan rujukan oleh dunia perkomputeran masakini.

salam ceria…

DSL – GNU Linux in your wallet !!

Hari nie aku nak share pasal os GNU/Linux yang selama nie duk dlm wallet aku – Damn Small Linux.

Damn Small Linux CD

Damn Small Linux (DSL) adalah distro GNU/Linux yang padat dengan perisian asas untuk pengguna desktop. Saiz DSL yang kecil dengan saiz maksimum 50MiB, membolehkan ia di masukkan kedalam cd bersaiz business card ataupun usb flashdrive.

Proses boot Damn Small Linux

Di bina menggunakan teknologi KNOPPIX LiveCD, untuk menggunakan DSL, anda tidak perlu melalui proses installation seperti mana distro major yang lain. Apa yang perlu dilakukan adalah mengkonfigurasikan pc untuk boot kepada cdrom/usb drive dan boot kedalam cd/pendrive DSL anda.

Proses boot Damn Small Linux

Aplikasi-aplikasi DSL telah dipilih mengikut kriteria kefungsian, saiz dan kelajuannya. Selain itu, DSL juga mengandungi perisian server yang membolehkan pc anda ditransfomasikan kepada SSH/FTP/Telnet dan Pelayan Web dalam masa yang singkat.

Diantara aplikasi-aplikasi yang dimasukkan dalam Damn Small Linux adalah
Xpdf – pembaca fail adobe pdf
Xmms – klon Winamp dalam Linux
Xmms – juga sbg vcd player
Firefox – Browser internet
FLWriter – Wordprocesor
Vncviewer – Remote Desktop
xpaint – paintbrush
naim – irc client
Sylpheed – email client
FTP/SSH/SCP client
SMBClient – akses windows share
Siag – Spreadsheet/Excel
xzgv – img viewer (clone ACDSee)

klik sini untuk senarai lengkap perisian DSL

Proses boot Damn Small Linux

Antara kemudahan lain yang ditawarkan oleh DSL adalah penggunaan control panel “DSLPanel” yang memudahkan pengguna membuat konfigurasi dan pilihan untuk memula/menghentikan dengan sekali click sahaja. Dari sini pengguna dapat mengkonfigurasikan modem, PPPOE (streamyx broadband), wireless, printer, keyboard dan sebagainya.

Penggunaan internet dalam DSL adalah amat mudah sekali kerana DSL secara automatis akan memulakan DHCP client untuk mendapatkan maklumat alamat IP daripada DHCP server bagi membolehkannya disambungkan terus ke rangkaian.

Surfing Internet with Firefox

Bagi yang menggunakan dial-up modem ataupun broadband (streamyx), terdapat pilihan pada “DSLpanel” yang membolehkan anda mengkonfigurasikan modem anda, seperti memasukkan id pengguna, katalaluan, dan nombor yang perlu di dialkan.

Getting Started Screen

DSL menyediakan ruangan bantuan “Getting Started” dimana ia akan dipaparkan di skrin selepas sahaja DSL selesai boot. Panduan yang diberikan adalah mudah difahami dan diikuti oleh kebanyakkan pengguna termasuklah pengguna baru.

DSL tidak memerlukan spesfikasi yang tinggi, dan boleh dilarikan dalam spec serendah mesin 486 dan ruangan ingatan 16MB, ruangan hard disk tidak diperlukan.

Bagi aku, aku sentiasa bawak DSL dimana saja (aku letak dlm wallet sekali dgn bisnis card lain) untuk tujuan kecemasan dan sekuriti…

Kesimpulannya, DSL adalah distro linux yang dihasilkan dari kesinambungan teknologi KNOPPIX. Ia sangat mudah dipakai dan bersaiz kecil, dan mengandungi perisian yang padat dan berguna, ia juga boleh dijadikan pelayan web/ftp/ssh adhoc. Saiznya yang kecil membolehkannya dimuatkan dan dibawa didalam business card cd dan usb flash drive.

p/s : personal experience, penah save file-file penting dari 2 laptop & 1 desktop pc pakai DSL. (real-life experience, not a drill).

Rujukan :
Damnsmalllinux website

Blog berwajah baru!! – new look

A’kum semua…

Hari ini aku akan mengumumkan blog aku yang berwajah baru menggantikan blog lama yang berwarna kehijau-hijauan.

Aku tukar look & feel nie sebab aku rasa look & feel sekarang ni lebih mudah dibaca berbanding yang lama macam susah je nak baca, color striking sangat. Blog nie pun aku adjust untuk ruang lebih luas bagi memudahkan pembacaan.

Kepada semua pembaca, diharap anda juga berpuas hati dan dapat membaca blog ini tanpa sebarang gangguan dan masalah…

wassalam… – papit

Dillema Pelanggan Kecewa

Pagi nie, sebelum memulakan hari, aku pun buka la paper, baca ruangan forum. Lalu aku pun terbaca pasal rungutan seorang pelanggan streamyx yang kecewa dgn servis TM Berhad.

Sememangnya sebelum ini terdapat banyak rungutan pelbagai pihak pasal ketidakpuasan hati mengenai perkhidmatan streamyx, yuran naik, servis lambat, asyik2 dc…

Tapi terdapat kelainan sikit terhadap rungutan kali ini… Apa dia?

Jom kita baca rungutannya :
sumber : Ruangan Forum Utusan Malaysia

Kecewa khidmat Internet Streamyx

Saudara Pengarang,

SAYA baru sahaja menggunakan perkhidmatan Internet Streamyx selama seminggu dan saya dapati kelajuan streamyx ini sangatlah perlahan iaitu kelajuan 10.0 Mbps sedangkan saya menggunakan pakej RM99 sebulan yang sepatutnya boleh mencapai kelajuan sebanyak 1 GATE.

Memanglah untuk mencapai kelajuan sebanyak 1 GATE adalah susah, sekurang-kurangnya kelajuan 500.0 Mbps dapat dicapai.(1)

Tetapi kelajuan yang saya dapat hanyalah kelajuan 10.0 Mpbs sedangkan komputer saya menggunakan dua prosesor Xeon yang sangat laju dan memorinya sebanyak 2 GATE.(2)

Jadi saya pun menghubungi Streamyx untuk memberitahu masalah yang saya hadapi.

Respons yang diberikan amatlah mengecewakan. Mereka menyuruh saya menunggu sebentar sambil menghidangkan muzik yang entah apa-apa.

Saya terpaksa menunggu hinggalah duit kad prabayar saya sebanyak RM30 melayang.(3)

Kemudian keesokannya saya cuba menghubungi Streamyx sekali lagi.

Kali ini barulah mereka melayan saya. Saya pun menceritakan masalah saya dan kemudian mengikut arahan yang diberikan tetapi tidak juga dapat meningkatkan kelajuan Internet tersebut.

Saya menghubungi mereka sekali lagi dan menyuruh mereka menghantar orang untuk memeriksa modem saya. Tetapi mereka mengatakan terpaksa membuat report dahulu.

Setelah memberikan report bernombor 3145629 bertarikh 28/4/2005, mereka berjanji dalam masa satu hingga dua jam kemudian, mereka akan menghubungi saya kembali.

Tetapi sampai keesokan harinya mereka masih tidak menghubungi saya dan sehingga ke hari ini, langsung tiada panggilan daripada pihak Streamyx untuk menyelesaikan masalah saya ini. – PELANGGAN KECEWA, Gombak, Selangor.

Interesting notes :

1 – Terdapat unit sukatan baru dalam kelajuan internet (GATE)
2 – Kelajuan ketahap 1 GATE sukar dicapai, rujukan (1)
3 – Tapi sekurang-kurangnya kelajuan 500mbps memadai (1)
4 – bilangan CPU Xeon yang sgt laju boleh efek speed internet (2)
5 – Terdapat mobo bleh support memory samapai 2 GATE (2)
6 – Penulis hanya beli topup henpon RM30 pada hari kejadian (3)

Sekiranya apa yg dikatakan adalah benar maka :

1 – Penulis ini memang pandai menulis, dari segi olahan ayatnya
2 – Penulis berkelulusan tinggi (mungkin lepasan ijazah?)
3 – Unit GATE bleh diapplikasi pada memory mahupun speed internet
4 – Mungkin unit GATE berasal dari Bill Gates?
5 – Technician streamyx taknak pi Gombak, sbb Gombak jauh.
6 – Penulis mungkin custom-made motherboardnya
7 – Penulis dah biasa pakai line internet berhalaju tinggi
8 – Speed 1 GATE adalah halaju biasa bagi penulis
9 – Speed bawah 500Mbps adalah “cikai”
10 – Speed Streamyx Gombak adalah 10Mbps pada RM99/bulan!!!

IMHO, sekiranya aku dpt streamyx 1Mbps pun aku dah puas dah.. skrg nie aku hanya ada speed streamyx 0.5mbps je…

Pada pendapat aku la, Pelanggan Kecewa patut bersyukur kerana dia tinggal di Gombak yang mendapat liputan Streamyx 10Mbps pada kadar RM99/bulan… Pelanggan Kecewa sepatutnya sedar, terdapat orang lain yang lebih daif dari saudara yang hanya mendapat streamyx 0.5Mbps hinggalah 2Mbps…

– wassalam..

p/s: please pass this article around in the email, it will increase IT awareness among us, the internet surfers… :)

Blog ends – ok dah.. tak tahan nak tergelak nie..

Menukar Linux Boot Logo

Intro :
Pernahkah anda melihat boot screen Linux? Pernahkah anda lihat bagaimana logo penguin (tux) di custom-madekan oleh beberapa distro? Sebagai contoh :

Customized Boot Logo

Tutorial ini akan menunjukkan anda cara-cara untuk membuat Linux bootlogo custom-made khas untuk kegunaan anda dan kroni-kroni anda :p

Perhatian : Hanya untuk kernel 2.6.x sahaja

Artikel ini menganggap anda sudah mahir menggunakan GNU/Linux dan tahu cara untuk mengkompil kernel dan konfigurasi Grub/Lilo. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala malapetaka yang menimpa anda akibat tutorial ini.

Fasa 1 : Edit Logo Anda
1. Cari satu logo
2. Edit logo tersebut
3. Convertkan color, kasik < 224
4. Save sbg “logo_linux_clut224.ppm”
5. copy dlm /usr/src/linux/drivers/video/logo

Fasa 2: Compile Kernel
1. cd /usr/src/linux
2. make menuconfig
3. pilih Drivers->Video->Logo Config
4. pilih Bootup logo,dan semua submenu
5. Compile kernel

Fasa 3: Test boot kernel
1. Configure Grub
2. Reboot
3. Berjaya!

Tak jadi?
Jangan putus asa sekiranya tidak berjaya, sila semak semula langkah-langkah yang diberikan. Kesalahan biasa :

1. Pastikan save dlm format “*.ppm”
2. Color logo mesti kurang <224
3. Mesti boot linux dlm framebuffer mode
4. configure lilo/grub utk boot kernel baru

Links berkaitan :
1. Panduan compile kernel
2. Panduan compile kernel – pdf
3. Configure Grub for new kernel
4. Photo Editing Software yang digunakan
5. Linux Kernel Archives